Notariaat Aa en Hunze krijgt nieuwe notaris

GIETEN - Heribert Delicaat zal met ingang van 1 februari stoppen met zijn werkzaamheden als notaris voor Notariaat Aa en Hunze. De 61-jarige notaris draagt het stokje over aan Michel Maris. De officiële benoeming zal eind augustus of begin september plaatsvinden.

 

Foto HD MM

 

Notaris Heribert Delicaat (links) neemt afscheid van Notariaat Aa en Hunze. Zijn taak wordt overgenomen door Michel Maris. (foto: Henry Koops)

Heribert Delicaat nam in 1999 het notariaat in Gieten over van notaris René Vos. ‘’Na 17 jaar kwam voor hem het moment om over zijn toekomst na te gaan denken. Ik heb een heel mooie tijd gehad, maar op een gegeven moment moet je een besluit nemen over wat je met de rest van je leven gaat doen. Afgelopen zomer tijdens een ringvergadering van (kandidaat-)notarissen van Noord-Nederland kwam ik met Michel aan de praat. Hij woont al elf jaar in Gieten en wil graag notaris worden. Het informele gesprek hebben we later voortgezet. We zijn het snel eens geworden en ik weet dat ik het notariaat achterlaat in vertrouwde handen”, zegt Delicaat.

De 41-jarige Michel Maris is 17 jaar als kandidaat-notaris werkzaam bij Notariaat Zuidlaren en is verheugd, dat hij in zijn eigen woonplaats als notaris aan de slag kan. Delicaat kijkt met genoegen terug op zijn periode als notaris in Aa en Hunze. ,,Er is in die tijd natuurlijk wel het nodige veranderd. We hebben veel te maken met landbouwers en de agrarische bedrijven worden steeds groter. Mooie contacten zijn dat. Een ander grote verandering is natuurlijk de commercialisering. Voorheen dacht men er bijna niet over om naar een notaris in ander dorp te gaan. Toen de tarieven vrij werden gegeven ontstonden voor de cliënten meer keuzemogelijkheden en nam de concurrentie in het notariaat toe”, zegt Delicaat die een dorpsnotaris was pur sang. ,,Ik vond het fantastisch om mensen te helpen met hun juridische vragen. Ik voelde mij als het ware een huisarts op juridisch gebied.”

Michel Maris, die het persoons- en familierecht tot één van zijn specialiteiten kan rekenen, sluit zich hierbij aan. ,,Voor de cliënten verandert er niet veel. Natuurlijk veranderen wettelijke regelingen en in de zorg gebeurt momenteel veel, maar het notariaat blijft de zelfde full-service behouden waar men voor allerlei notariële zaken terecht kan. Het kantoor blijft aan de Brink 21 gevestigd. Ook de juridisch spreekuren in Gieten en Rolde blijven. We blijven een laagdrempelig kantoor waar een ieder zo binnen kan stappen. Maar we komen indien nodig ook bij de mensen thuis. ” Delicaat vult aan: ,,Een advies kost geld, maar een oriënterend gesprek niet. Dit gesprek levert de cliënt eigenlijk altijd meer geld op, dan het heeft gekost.”

Michel Maris heeft zijn arbeidstijd de laatste maand verdeeld over Zuidlaren en Gieten, maar zal na zijn volledige overgang de contacten met zijn oude collega’s niet loslaten. ,,We gaan een samenwerkingsverband aan met Notariaat Zuidlaren. Hierdoor kunnen we onze expertises uitwisselen. De kantoren houden wel hun eigen identiteit”, aldus de Gietenaar.

Over ongeveer een half jaar zal Maris benoemd worden tot notaris. Dat is een bijzonder proces”, legt Delicaat uit. ,,De benoeming vindt plaats bij Koninklijk besluit en dat betekent dat koning Willem Alexander zelf zijn handtekening moet zetten. De stukken worden hem gebracht per koerier. Mocht de koning dan bijvoorbeeld in Italië zijn, dan staat zijn Italiaanse verblijfplaats onder het getekend protocol. Na de ondertekening moet de benoemde notaris binnen een half jaar nog de eed afleggen.”

Als alles goed gaat is Michel Maris dus over een half jaar notaris. Heribert Delicaat gaat het vanaf volgende week rustiger aan doen. Hij zette zich altijd al in voor allerlei culture activiteiten en daar gaat hij mee door. ,,Ook ben ik begonnen aan een wandeltocht naar Rome. We zijn tot München gekomen en die tocht wil ik graag afmaken. En ik ben ook nog wel in voor een juridisch klusje. Geen notariële zaken, want dat kan prima hier op het notariaat, maar ik zou best nog wel in enkele grote juridische vraagstukken willen duiken.”

Log In or Register