inloopspreekuur 5 december

In verband met Sinterklaasavond komt het inloopspreekuur op 5 december 2016 te vervallen.

Het eerstvolgende inloopspreekuur is in de Boerhoorn in Rolde op 15 december a.s. van 16.00 uur tot 17.30 uur.

U kunt ook tijdens kantooruren altijd een afspraak maken voor een vrijblijvende bespreking.  

Schenkingsvrijstelling weer naar € 100.000,00

Schenkingsvrijstelling weer naar € 100.000.

Per 1 januari 2017 wordt de eenmalige schenkingsvrijstelling verhoogd naar €100.000. Het huidige bedrag staat op €53.016. Voorwaarde is dat dit schenkingsbedrag wordt besteed aan verbetering van de eigen woning of aan de aflossing van hypotheek- of restschuld. De leeftijdsgrens voor de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar liggen. Vanaf 1 januari 2017 hoeft er geen sprake meer te zijn van een ouder-kindrelatie. Daarnaast mag de schenking gespreid over drie jaar worden gedaan. Voorwaarde is dat de ontvanger in het laatste jaar jonger is dan 40. Heeft u in 2015 of 2016 al een schenking gedaan? Dan geldt het overgangsrecht. Het is dan mogelijk om in 2017 of later de gebruikte vrijstelling te verhogen met maximaal €46.984 tot aan een totaalbedrag van €100.000.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Notariaat Aa en Hunze krijgt nieuwe notaris

GIETEN - Heribert Delicaat zal met ingang van 1 februari stoppen met zijn werkzaamheden als notaris voor Notariaat Aa en Hunze. De 61-jarige notaris draagt het stokje over aan Michel Maris. De officiële benoeming zal eind augustus of begin september plaatsvinden.

 

Foto HD MM

 

Notaris Heribert Delicaat (links) neemt afscheid van Notariaat Aa en Hunze. Zijn taak wordt overgenomen door Michel Maris. (foto: Henry Koops)

Heribert Delicaat nam in 1999 het notariaat in Gieten over van notaris René Vos. ‘’Na 17 jaar kwam voor hem het moment om over zijn toekomst na te gaan denken. Ik heb een heel mooie tijd gehad, maar op een gegeven moment moet je een besluit nemen over wat je met de rest van je leven gaat doen. Afgelopen zomer tijdens een ringvergadering van (kandidaat-)notarissen van Noord-Nederland kwam ik met Michel aan de praat. Hij woont al elf jaar in Gieten en wil graag notaris worden. Het informele gesprek hebben we later voortgezet. We zijn het snel eens geworden en ik weet dat ik het notariaat achterlaat in vertrouwde handen”, zegt Delicaat.

De 41-jarige Michel Maris is 17 jaar als kandidaat-notaris werkzaam bij Notariaat Zuidlaren en is verheugd, dat hij in zijn eigen woonplaats als notaris aan de slag kan. Delicaat kijkt met genoegen terug op zijn periode als notaris in Aa en Hunze. ,,Er is in die tijd natuurlijk wel het nodige veranderd. We hebben veel te maken met landbouwers en de agrarische bedrijven worden steeds groter. Mooie contacten zijn dat. Een ander grote verandering is natuurlijk de commercialisering. Voorheen dacht men er bijna niet over om naar een notaris in ander dorp te gaan. Toen de tarieven vrij werden gegeven ontstonden voor de cliënten meer keuzemogelijkheden en nam de concurrentie in het notariaat toe”, zegt Delicaat die een dorpsnotaris was pur sang. ,,Ik vond het fantastisch om mensen te helpen met hun juridische vragen. Ik voelde mij als het ware een huisarts op juridisch gebied.”

Michel Maris, die het persoons- en familierecht tot één van zijn specialiteiten kan rekenen, sluit zich hierbij aan. ,,Voor de cliënten verandert er niet veel. Natuurlijk veranderen wettelijke regelingen en in de zorg gebeurt momenteel veel, maar het notariaat blijft de zelfde full-service behouden waar men voor allerlei notariële zaken terecht kan. Het kantoor blijft aan de Brink 21 gevestigd. Ook de juridisch spreekuren in Gieten en Rolde blijven. We blijven een laagdrempelig kantoor waar een ieder zo binnen kan stappen. Maar we komen indien nodig ook bij de mensen thuis. ” Delicaat vult aan: ,,Een advies kost geld, maar een oriënterend gesprek niet. Dit gesprek levert de cliënt eigenlijk altijd meer geld op, dan het heeft gekost.”

Michel Maris heeft zijn arbeidstijd de laatste maand verdeeld over Zuidlaren en Gieten, maar zal na zijn volledige overgang de contacten met zijn oude collega’s niet loslaten. ,,We gaan een samenwerkingsverband aan met Notariaat Zuidlaren. Hierdoor kunnen we onze expertises uitwisselen. De kantoren houden wel hun eigen identiteit”, aldus de Gietenaar.

Over ongeveer een half jaar zal Maris benoemd worden tot notaris. Dat is een bijzonder proces”, legt Delicaat uit. ,,De benoeming vindt plaats bij Koninklijk besluit en dat betekent dat koning Willem Alexander zelf zijn handtekening moet zetten. De stukken worden hem gebracht per koerier. Mocht de koning dan bijvoorbeeld in Italië zijn, dan staat zijn Italiaanse verblijfplaats onder het getekend protocol. Na de ondertekening moet de benoemde notaris binnen een half jaar nog de eed afleggen.”

Als alles goed gaat is Michel Maris dus over een half jaar notaris. Heribert Delicaat gaat het vanaf volgende week rustiger aan doen. Hij zette zich altijd al in voor allerlei culture activiteiten en daar gaat hij mee door. ,,Ook ben ik begonnen aan een wandeltocht naar Rome. We zijn tot München gekomen en die tocht wil ik graag afmaken. En ik ben ook nog wel in voor een juridisch klusje. Geen notariële zaken, want dat kan prima hier op het notariaat, maar ik zou best nog wel in enkele grote juridische vraagstukken willen duiken.”

Opening Servicepunt in Rolde

Notariaat Aa en Hunze opent in Rolde de deur van Servicepunt Notariaat Aa en Hunze. De nieuwe vestiging zit aan de Hoofdstraat 1d in Rolde en is op afspraak geopend. Een nieuwe vestiging dus naast het al jaren vertrouwde adres in Gieten aan de Brink 21. We spraken notaris Heribert Delicaat hierover: 'Wij willen dicht bij onze cliënten zitten. Steeds meer mensen zien het nut van notarieel advies in bij vermogensbeheer en de overdracht van vermogen naar de volgende generatie. We merken dat mensen het plezierig vinden om in de buurt geholpen te worden. Waar allerlei dienstverleners samenklonteren op grote kantoren en steeds meer per mail of via internet hun voorlichting geven, proberen wij juist om bij onze cliënt in de buurt te blijven. Een persoonlijk gesprek betekent zoveel meer!'

Lees meer

Familiegesprekken en estate planning bij Notariaat Aa en Hunze

Estate planning is het geheel van maatregelen om te komen tot een goede vermogensoverdracht na onder andere bedrijfsbeëindiging en overlijden. Hierdoor wordt vermeden dat er al te veel nadelige fiscale gevolgen ontstaan. In familieverband kunnen door een uitgekiende planning grote voordelen worden behaald.

Neem voor kundig advies contact op!

Log In or Register